Vecka 28

Graviditeten brukar delas in i tre delar, de så kallade trimestrarna. Den första trimestern pågår till och med vecka 12, den andra mellan vecka 13 och 27, och den tredje från vecka 28 till att barnet föds. Så nu börjar den tredje och sista delen av graviditeten, trimester tre!

 

Barnet

Fostret väger drygt ett kilo och är cirka 39 centimeter långt nu. Hos pojkar har testiklarna börjat vandra ner genom ljumskkanalen från buken mot pungen.

Nu har fostret stora chanser att överleva om det skulle komma.

Fostret kan fortfarande vända sig ett tag till. De flesta brukar sedan lägga sig tillrätta med huvudet nedåt i födelsekanalen men en del lägger sig istället på sidan eller med stjärten nedåt. Då kan man försöka vända barnet när det är cirka en månad kvar till förlossningen.

 

Mamma

Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar sig samman och blir hård. Sammandragningar är ofarliga och påverkar inte den fortsatta graviditeten men om de ökar och kommer regelbundet ska du kontakta din barnmorska eller förlossningen. Ibland kan det finnas orsaker till sammandragningarna som kan avhjälpas, till exempel stress eller en urinvägsinfektion.

Brösten kan börja läcka mjölk. Du kan ha ökat åtta till elva kilo eller mer. En del kvinnor kan känna sig stora och tunga och ha svårt att röra sig obehindrat. Känsloyttringar och reaktioner kan åter bli starka som i början av graviditeten.

Många kvinnor som har barn tidigare tycker att de ägnar barnet i magen för lite uppmärksamhet, vilket skapar skuldkänslor. Det är naturligt att inte vara lika uppfylld av sin graviditet när det samtidigt finns äldre barn att ta hand om. Njut när du kan och hinner. 

 

Pappa/Partner

Det kan börja bli tungt för din partner nu. Hon kan känna sig både otymplig och oattraktiv. Tänk på att det kan vara viktigt för henne att få höra vad hon betyder för dig och vad fantastiskt det är att ni ska bli föräldrar.

 

Mina egna tankar

Nu börjar det kännas att jag blir tyngre och tyngre, har även börjat känna av ryggen och viss jobbig smärta ner mot ljumskarna samtidigt - men det är ju vanligt, älskade foglossning. Jag känner av lillan mer och mer varje dag, hon får fnatt om jag läger mig på sidan i sängen och sover, får alltid vrida och vända på mig tills hon vänjer sig där inne. Har även märkt av det tydliga vaken/sömn mönstret inne i magen, vilket är väldigt mysigt enligt mig ♥ Jag har ökat i vikt men långt ifrån vad sjukvårdenssida ovan säger. Från inskrivningsvikt har jag gått upp ca 3kg och räknar man istället från de kilon jag gick ner i början (inskrivning) till nu så blir det ca 5-6kg. 

Men kan fortfarande inte riktigt förstå att det ligger en  bebis där inne på runt 35-39 cm och ca 1 kg tung! Vilket mirakel ♥ Vårt mirakel!

 

(och en dålig bild på magen)

 

 

2014.07.29

Ny vecka, nya tag! Denna vecka jobbar jag 6/7 dagar. Det känns väl lite sådär men sen har jag bara ett par enstaka pass kvar att jobba innna jag går på ledighet. 
Min lediga helg gick åt att vara ute och röja på krogen, ha en stillsam dag hos min kusin och köpa en ny soffa. 
Soffan köpte vi i söndags från Ikea, nöjda blev vi! Blev en tresits soffa med schäslong och fotpall från serien Kivik i mörkgrå färg. Jättehärlig att sitta och ligga i samt att den är betydligt större än våran gamla, det är ju bra då lillan ska få plats att röra sig på soffan inom ett tag :-)
 
 
 
 

Vardagsfint

Köpte lite fina rosor till den nyaste vasen i vardagsrummet, den har stått tom på tok för länge nu och det var dags att fylla på med härliga blommor. 
Det gör så mycket när man får friska och fräscha blommor hem, jag lyser upp av att se dem ♥
Nu kan jag se fram emot lite ledighet, eller långledigt. Är ledig hela helgen och börjar först 16:30 på måndag, men nästa vecka är skoningslös då jag bara är ledig 1 dag. Men sedan jobbar jag ju bara 2,5 vecka till sedan går jag på ledighet! 
 

 
Idag ska jag bara njuta, köpa lite kablar som behövs till det nya hemmabio systemet mannen köpte och kanske ta sig en sväng hem till svärmor och hälsa på då Alfred är där och hälsar på. Kommer nog klart ta mig ett dopp o poolen, det är asjobbigt och vara gravid i denna värmen.. 
 
 
 
Här skriver du lite information om dig kanske, vad din blogg handlar om och något om dig? Skriv vad du vill eller skriv ingenting alls. Kram HannaVic.se

HannaVic logotype